latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

Преглед услуга које банке нуде у вези с инстант плаћањима на продајним местима и скенирањем NBS IPS QR кода са рачуна/фактура

23. 6. 2020. Народна банка Србије, у сарадњи с банкама, омогућила је инстант плаћања грађанима и привреди још у октобру 2018. године путем електронског и мобилног банкарства, као и на шалтерима пружалаца платних услуга. Део овог сложеног и вишефазног пројекта обухвата и поступно омогућавање других иновативних услуга које се нуде у оквиру платног система за инстант плаћања. Народна банка Србије је од друге половине фебруара ове године омогућила да се инстант плаћања могу иницирати и на продајним местима трговаца. До сада је 12 банака на основу одобрења Народне банке Србије својим корисницима платних услуга омогућило извршавање инстант плаћања на продајним местима трговаца, од чега десет банака пружа и услугу извршавања плаћања скенирањем NBS IPS QR кода с рачуна/фактура које издају привредни субјекти, међу којима су Електропривреда Србије, Телеком Србија, Telenor, VIP mobile, као и други субјекти који на својим рачунима/фактурама имају дводимензионални бар-код означен с NBS IPS QR.

Народна банка Србије припремила је преглед услуга које су до сада банке омогућиле у вези са инстант плаћањима на продајним местима трговаца и скенирањем NBS IPS QR кода с рачуна/фактура.

Подсећања ради, први трговци који су омогућили инстант плаћање NBS IPS QR кодом на својим продајним местима су:

  • Mercator S doo – у свим продајним објектима Mercator, Roda и Idea – метод „IPS pokaži”;
  • Издавачка кућа „Лагуна“ – интернет продајно место www.laguna.rs – метод „IPS skeniraj”

Сваки трговац који буде омогућавао инстант плаћање на свом продајном месту јасно је означен логом IPS платног инструмента и методом којим можете платити на том продајном месту.