Најновије вести

У овом одељку можете пронаћи најновије вести везане за Мепо.

Нова новчаница од 1000 круна (NOK)

13.11.2019

Централна банка Норвешке ће 14. новембра 2019. године пустити у оптицај новчаницу у апоену од 1000 круна, последњу из нове серије чија је тема „Море“, јер оно има виталну улогу за Норвешку и њене грађане, не само као извор хране већ и као извор прихода од транспорта људи и робa. Ова новчаница ће бити упоредо у оптицају са новчаницом истог апоена претходне серије до 14. новембра 2020. године, када новчаница од 1000 круна пуштена у оптицај 2001. године престаје да буде средство плаћања.

Информације о овој новчаници могу се наћи на интернет презентацији Централне банке Норвешке, на следећим линковима:

Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављанје мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.

Нова новчаница од 50 лева (BGN)

31.10.2019

Обавештавамо вас да ће 1. новембра 2019. године Бугарска народна банка пустити у оптицај  новчаницу нове серије у апоену од 50 лева, која за мотив на лицу има портрет писца Пенча Славејкова, а на наличју, мотиве везане за његов живот и дело. Нова новчаница се по питању дизајна суштински не разликује од новчанице истог апоена издате 2006. године, док је приметна разлика у примењеним елементима заштите од фалсификовања. Обе новчанице биће паралелно у оптицају до другачије одлуке банке емитента.

За детаљније информације посетите сајт:
https://www.bnb.bg/NotesAndCoins/NACNewBanknotesSeries/NACNBS_50levs/index.htm

Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављанје мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.

Обавештење

24.10.2019

Обавештавају се овлашћени мењачи да је дана 16. октобра 2019. године у експозитури Банке Поштанска штедионица, Димитрија Туцовића бр. 3, Суботица, извршено кривично дело разбојништва од стране непознатих лица, којом приликом је отуђена већа количина ефективног страног новца. У прилогу поруке достављамо вам серијске бројеве отуђеног ефективног страног новца УСД новчаница, са напоменом, да при обављању мењачких послова проверавате серијске бројеве УСД новчаница и да у случају пуштања у оптицај ових новчаница, одмах обавестите Министарство унутрашњих послова и Народну банку Србије о месту и времену стављања у промет предметних новчаница, као и подацима о лицу које је новчанице ставило у промет.
Прилог: Serijski-brojevi.pdf

Нова новчаница од AUD 20

09.10.2019

Централна банка Аустралије пустиће у оптицај 9. октобра 2019. године новчаницу нове серије у апоену од 20 долара израђену на полимер пластици. Основни мотив на лицу новчанице  је портрет Мери Рејби, која је као осуђеница депортована у Аустралију, а  потом, прекршивши  строго дефинисане друштвене норме успела да постане успешна пословна жена, док је на наличју новчанице портрет Реверенд Џон Флина који је 1928. године покренуо прву ваздушну медицинску службу на свету, данас познату као Royal Flying Doctor Service. На свим новчаницама нове серије приказане су аутохтоне врсте флоре и фауне, па је тако на новчаници од 20 долара приказана врста растиња Аcacia Buxifolia и врста птице Насмејана Кукабура (Dacelo novaeguineae).
Све новчанице које је издала Reserve Bank of Australia остају законско средство плаћања без временског ограничења  и  користе се у континуитету паралелно са новим издањима.
За детаљније информације посетите сајт:

Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављање мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.

Увођење белоруске рубље (BYN) на листу валута којима се тргује на девизном тржишту Републике Србије

26.09.2019

Поштовани,

Народна банка Србије је усвојила Одлуку о допунама Одлуке о врстама девиза и ефективног страног новца које се купују и продају на девизном тржишту, којом се на листу валута којима се тргује на девизном тржишту уводи „белоруска рубља“,
са словном ознаком „BYN“ и нумеричком ознаком 933. Наведена Одлука ступа на снагу 30. септембра 2019. године. С тим у вези, Народна банка Србије ће овлашћеним мењачима који користе њен софтвер омогућити да апликативно могу да,
приликом формирања своје курсне листе на почетку свог радног дана, у ту листу унесу куповни и продајни курс за белоруску рубљу, да могу током свог радног дана да коришћењем апликације врше послове откупа и продаје белоруске рубље за динаре, као и да свакодневно достављају извештаје у којима се исказују сви прописани подаци, укључујући и мењачке послове обављене у белоруским рубљама.
Наведене функционалности ће бити доступне овлашћеним мењачима од 30. септембра 2019. године.

Да би наведене функционалности биле успешно омогућене потребно је да извршите следеће кораке у Мепо апликацији.

Последњег радног дана пре понедељка 30.септембра 2019. године:

  • након завршетка рада извршите затварање радног дана
  • извршите размену података са централним сервером како бисте послали податке

У понедељак, 30.септембра 2019. године: 

  •  пре отварања радног дана, извршите размену података са централним сервером како бисте у шифарник преузели нову валуту
  • извршите отварање радног дана
  • извршите још једном размену података са централним сервером како бисте преузели курсну листу

Фалсификат новчанице CHF 1000

18.09.2019

Обавештавамо вас да се у промету појавио фалсификат новчанице CHF 1000, добре израде.

Обзиром да описани фалсификат има прилично уверљив визуелни изглед, због могућности његове појаве у наредном периоду, неопходно је приликом руковања новчаницама апоена CHF 1000,  обратити пажњу на заштитне елементе ове новчанице.

Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављање мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.

Нова новчаница од 100 франака (CHF)

11.09.2019

Централна банка Швајцарске пустиће у оптицај 12. септембра 2019. године новчаницу од 100 франака, која са претходно издатим новчаницама нове серије чини спој традиционално високих стандарда заштите од фалсификовања и софистицираног дизајна.
За детаљније информације посетите сајт:

Осма серија новчаница биће у оптицају упоредо са новим новчаницама девете серије, до другачије одлуке банке емитента.
Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављање мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.

Подршка за Windows 7

03.09.2019

Поштовани подсећамо да,

Компанија Microsoft престаје да пружа подршку за Windows 7 оперативни систем, 14.01.2020. године. Након тога, техничка подршка и софтверске исправке за Windows 7 оперативни систем неће бити доступне. Microsoft препоручује да до тог датума извршите прелазак на Windows 10 оперативни систем. У складу са тим, техничка подршка за Мепо апликацију која је инсталирана на Windows 7 оперативном ситему, биће доступна до истог тог датума. Након тога, нове верзије Мепо апликације биће искључиво тестиране на Windows 10 оперативном систему и НБС неће пружати техничку подршку за Мепо апликацију која ради на Windows 7 оперативном систему.
За сва додатна питања поводом овога, можете се обратити техничкој подршци на неке од понуђених начина са контакт стране.

Нова серија новчаница Јуана Ренминби

29.08.2019

Обавештавамо вас да ће 30. августа 2019. године Кинеска народна банка пустити у оптицај новчанице четири апоена нове, пете серије новчаница, и то од 50, 20, 10 и 1 јуана, делимично измењеног дизајна и са унапређеним елементима заштите од фалсификовања. Нове новчанице биће у оптицају упоредо са новчаницама истих апоена издатих 1999, 2005 и 2015. године, као и са новчаницама јубиларних издања.

Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављање мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.

Фалсификат новчанице CHF 1000

23.08.2019

Обавештавају се овлашћени мењачи да је уочена појава да непозната лица, највероватније бугарски држављани, врше продају фалсификованих швајцарских франака у апоенима од 1000 франака и то на подручју Београда, Пирота и Сомбора. 

Упозоравамо да је потребно да при обављању мењачких послова проверавате исправност новчаница у складу са тачком 26. Одлуке о ближим условима и начину обављања мењачких послова („Службени гласник РС“ бр. 84/2018 и 86/2018) и предузмете све потребне мере у случају сумње да је у питању фалсификат, у складу са Oдлуком о поступању с новцем за који постоји сумња да је фалсификован („Службени гласник РС“ бр. 111/17). 

У оваквим ситуацијама имаоцу новца се фалсификовани новац привремено одузима и упућује му се молба да сачека долазак представника Министарства унутрашњих послова, уз истовремено издавање потврде о привремено одузетом новцу.

Повлачење из оптицаја HUF 10 000

19.08.2019

Народна банка Мађарске најавила је да ће новчанице апоена од 10 000 форинти (HUF) издате 01. јула 1997. и 9. септембра 2008. године престати да буду средство плаћања 31. децембра 2019. године, док новчаница истог апоена из 2014. године остаје у оптицају. После 31. децембра 2019. године, повучене новчанице ће моћи да се, без новчане надокнаде, замењују у банкама и поштама у Мађарској до 31. децембра 2022, а у Народној банци Мађарске до 31. децембра 2039. године.
Информације о повлачењу ових новчаница могу се наћи на веб презентацији Народне банке Мађарске:

Повлачење из оптицаја HUF 500

29.05.2019

Народна банка Мађарске најавила је да ће новчанице апоена од 500 форинти (HUF) издате пре 2018. године престати да буду средство плаћања 1. новембра 2019. године. Реч је о новчаницама на којима је као година издања одштампана 1998, 2001, 2006. и 2008. Након тог датума, ове новчанице ће моћи да се, без новчане надокнаде, замењују у банкама и поштама у Мађарској до 1. новембра 2022, а у Народној банци Мађарске до 1. новембра 2039. године.
Информације о повлачењу ових новчаница могу се наћи на веб презентацији Народне банке Мађарске:

Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављање мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.

Повлачење из оптицаја NOK 50 и 500

29.05.2019

Централна банка Норвешке  најавила је да новчанице апоена NOK 50 (из 1997. и 2003. и 2008. године) и апоена NOK 500 (из 1999. и 2008. године) престају да буду законско средство плаћања 18. октобра 2019. године. Након тог датума, ове новчанице ће, током најмање наредних десет година, моћи да се замењују у Централној банци Норвешке.
За детаљније информације посетите веб презентацију Централне банке Норвешке:

Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављање мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.

Нова новчаница од 200 евра (EUR)

23.05.2019

Обавештавамо вас да ће Европска централна банка 28. маја 2019. године, пустити у оптицај нову новчаницу у апоену од 200 евра, која  припада серији  новчаница „Европа“. Све новчанице нове серије у односу на претходну, на лицу новчанице, уз леву ивицу, имају почетна слова банке емитента -  Европске централне банке у десет лингвистичких варијанти, а мапа Европске уније, на наличју новчанице, обухвата и острвске земље Малту и Кипар, које су ушле у састав Европске уније након издавања прве серије евро новчаница.
За детаљније информације посетите сајт:

Новчанице у апоену од 200 евра претходног издања (серија 2002.), биће у оптицају паралелно са новчаницама новог издања.
Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављање мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.

Нова новчаница од 100 евра (EUR)

23.05.2019

Обавештавамо вас да ће Европска централна банка 28. маја 2019. године, пустити у оптицај нову новчаницу у апоену од 100 евра, која  припада серији  новчаница „Европа“. Све новчанице нове серије у односу на претходну, на лицу новчанице, уз леву ивицу, имају почетна слова банке емитента -  Европске централне банке у десет лингвистичких варијанти, а мапа Европске уније, на наличју новчанице, обухвата и острвске земље Малту и Кипар, које су ушле у састав Европске уније након издавања прве серије евро новчаница.
За детаљније информације посетите сајт:

Новчанице у апоену од 100 евра претходног издања (серија 2002.), биће у оптицају паралелно са новчаницама новог издања.
Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављање мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.

Подршка за Windows 7

22.05.2019

Поштовани,

Компанија Microsoft престаје да пружа подршку за Windows 7 оперативни систем, 14.01.2020. године. Након тога, техничка подршка и софтверске исправке за Windows 7 оперативни систем неће бити доступне. Microsoft препоручује да до тог датума извршите прелазак на Windows 10 оперативни систем. У складу са тим, техничка подршка за Мепо апликацију која је инсталирана на Windows 7 оперативном ситему, биће доступна до истог тог датума. Након тога, нове верзије Мепо апликације биће искључиво тестиране на Windows 10 оперативном систему и НБС неће пружати техничку подршку за Мепо апликацију која ради на Windows 7 оперативном систему.
За сва додатна питања поводом овога, можете се обратити техничкој подршци на неке од понуђених начина са контакт стране.

Упитник о активностима овлашћеног мењача и јавног поштанског оператора у вези са ограничавањем располагања имовином

18.03.2019

Поштовани,

Достављамо вам Упитник о активностима овлашћеног мењача и јавног поштанског оператора у вези са ограничавањем располагања имовином у циљу спречавања тероризма и ширења оружја за масовно уништење. Попуњени упитник, у року од 3 дана од дана пријема, доставити на мејл адресу zvezdana.djotunovic@nbs.rs. Упитник обавезно доставити попуњен у формату ексел табеле која вам је достављена у прилогу : Upitnik-ogranicavanje-raspolaganja-imovinom-menjaci.xlsb
За додатне информације можете се обратити контакт особи Звездани Ђотуновић тел. 011/333-8741.

Достављање годишњих извештаја у вези са СПН и ФТ

14.03.2019

Обавештавамо све овлашћене мењаче да је на сајту Народне банке Србије ( https://www.nbs.rs ) под насловом “Мењачки послови >>>“ и у оквиру поднаслова “Достављање годишњих извештаја у вези са СПН и ФТ“ објављено обавештење и захтев свим овлашћеним мењачима и јавном поштанском оператору да сачине и доставе годишњи извештај за 2018. годину о извршеној унутрашњој контроли и предузетим мерама након те контроле.
Наведени текст садржи и три елемента:

  • Табела - Годишњи извештај за 2018. годину,
  • Упутство за попуњавање табеле и
  • Пример попуњеног извештаја.

С тим у вези, Народна банка Србије позива јавног поштанског оператора и овлашћене мењаче да своје годишње извештаје о извршеној унутрашњој контроли и предузетим мерама након те контроле, сачине најкасније до 15. марта 2019. године за 2018. годину и доставе их Народној банци Србије електронским путем, најкасније до 20. марта 2019. године до краја дана, искључиво у форми excel табеле на имејл menjacki.poslovi@nbs.rs  

Нова новчаница од 1000 франка (CHF)

12.03.2019

Централна банка Швајцарске пустиће у оптицај 13. марта 2019. године новчаницу од 1000 франака која је пета по реду у новој серији израђеној од трослојног Durasafe® супстрата. Нова серија нуди јединствену комбинацију комплексних заштитних елемената и софистицираног дизајна.
За детаљније информације посетите сајт:

Осма серија новчаница биће у оптицају упоредо са новим новчаницама девете серије, до другачије одлуке банке емитента.
Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављање мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.

Нова новчаница од 500 форинти (HUF)

30.01.2019

Народна банка Мађарске ће 1. фебруара 2019. године увести у оптицај нову новчаницу апоена од 500 форинти (HUF). Претходно је ова новчаница током шест месеци тестирана на банкоматима и машинама за прераду новца, због чега је на њој година издања „2018“. Нова новчаница представља измењено издање истог апоена претходних издања. У односу на претходна разликује се по незнатно измењеном ликовном решењу при чему су основни мотиви остали исти, али су елементи заштите од фалсификовања знатно унапређени.
Информације о овој новчаници могу се наћи на следећим страницама интернет презентације Народне банке Мађарске:

Истовремено, Народна банка Мађарске обавештава да ће претходна издања новчанице апоена од 500 форинти (HUF) престати да буду средство плаћања 31. октобра 2019. године. После тог датума ове новчанице ће се, без новчане надокнаде, замењивати у банкама и поштама у Мађарској до 31. октобра 2022, а у Народној банци Мађарске до 31. октобра 2039. године.
Овлашћени мењачи који користе софтвер НБС за обављање мењачких послова, детаљније информације могу пронаћи избором опције за преглед новчаница у Мепо апликацији.